Balkon ve Teraslar İçin 10 Yaz Bitkisi

Evlerimizde geçirdiğimiz vaktin her geçen gün Koronavirüs (Covid-19) dolayısıyla arttığı bugünlerde; evlerimizi, balkonlarımızı, teraslarımızı süslemek oldukça önemli bir hal almış durumda. Bu yazımızda sizler için, evinize yeni bir soluk getirecek bazı çiçeklerden bahsedeceğiz. Balkon ve teraslar için farklılık yaratacak 10 yaz bitkisi önerisi yazımızın devamında sizi bekliyor!

shallow focus photography of white flowers on clear glass vase

Evde bitki yetiştirmenin birçok faydası bulunuyor. Evde bulunan bitkiler evin havasını temizliyor, rahatlatıyor, konsantre olmanıza yardımcı oluyor. Ve her şeyden önce sizin mutlu olmanızı sağlıyor. Oturup kafa dinlemek, bir bardak çay içmek, güneşin tadını çıkarmak ve biraz keyif yapmak istediğinizde kendinizi balkona ve terasa atıyor olabilirsiniz. Peki daha güzel, şık ve çiçekli manzaralarla karşılaşmak istemez misiniz? Duvarlar arasında bir küçük bahçe yaratmak isterseniz gelin yetiştirmesi oldukça kolay olan çeşitli balkon ve teras bitkilerinin ayrıntılarına bakalım!

Çiçeklerin olmadığı yerlerde insanlar yaşayamaz.

Napolyon Bonapart

En balkon ve teras çiçekleri nelerdir diye soracak olursanız;

  • Hercai,
  • Papatya,
  • Begonya,
  • Kasımpatı,
  • Ekinezya,
  • Medine çiçeği,
  • Yuka,
  • Sümbül,
  • Sardunya,
  • Ortanca gibi çiçekleri sıralayabiliriz.

Balkon ve Teraslar İçin Çeşitli Bitkiler

1- Hercai Menekşe

Hercai Menekşe
Hercai Menekşe, Görsel Kaynağı: yasemin.com, Evinizi Rengarenk ve Şık Bir Hale Getirir

En çok satılan süs bitkilerinden olan ve bakımı zor olmayan rengarenk menekşeler balkon ve terasların gözde çiçekleri arasında yer alır. Pencere önü güzeli hercai menekşe bu yaz evinizi rengarenk ve şık bir hale getirecek! Yılın büyük bir kısmını çiçekli olarak geçiren bu bitkiye hala balkonunuzda yer vermediyseniz bu yıl tam sırası. Menekşe bitkisiyle ilgili daha fazla şey öğrenmek isterseniz Menekşe Bakımı ve Gloksinya (Bardak Menekşesi) Çiçeği Nedir? Nasıl Yetiştirilir? yazılarına göz atabilirsiniz.

2- Sardunya Çiçeği

Sardunya Çiçeği
Sardunya Çiçeği, Görsel Kaynağı: yemek.com

Sardunyalar dört mevsime de dayanıklı olmalarıyla bilinen, rengarenk çiçekleriyle balkonların gözdesi olan çiçeklerdendir. Kendileri özgü kokuları, renkli çiçekleri ve kolay bakımlarıyla sardunya çiçeğinin güzelliği yanında birçok faydası olduğu da biliniyor. Bunlardan biri; algıladığı bazı maddelerin mikropları kovma hatta yok etme özelliği olduğu. Sardunya çiçeğiyle ilgili bilinmeyenler için Sardunya Çiçeği Hakkında Bilinmeyenler yazımıza göz atın!

3- Begonya

Begonia Maculata | Çilli Begonya (İthal) 12cm Ø
Begonya, Balkon ve Teraslarınızı Süsler

Balkon ve teraslarınızı süsleyebileceğiniz güzel bitkilerden biri de begonya! Begonyalar yaz döneminde renk renk çiçek açar. Görüntüsüyle gününüzü güzelleştirecek güzelliğe sahip begonyaları yaz boyu balkonlarınızda yetiştirebilirsiniz. Çiçekleri dışında yapraklarıyla da dekoratif görünen begonyalar, evlerde sıklıkla tercih edilebilen bitkilerdendir. Begonya çiçeği nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır gibi bilgilere Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

4- Yuka Bitkisi

ÜRÜN ADI : YUKA BİTKİSİ ( YUCCA ) M14
Yuka Bitkisi, Balkonlarınızı ve Teraslarınızı Süsler

Yuka bitkisi dış mekanlarda sıklıkla rastlanan, bakımı doğru yapıldığı sürece yaprak dökmemesiyle tanınan bir bitkidir. Bu yüzden balkonlarınızı ve teraslarınızı da süsleyecek, güzel bitkiler arasında yer alır. Ana vatanı Amerika olan yuka bitkisi ülkemizde avize ya da hançer çiçeği isimleriyle de anılıyor. Yuka, dik formlu yapraklarıyla evlerinizi en sevdiğiniz köşelerine, balkonlarınıza ve teraslarınıza farklı bir hava katıyor. Ayrıca oldukça gösterişli bir bitki olduğunu da söyleyebiliriz. Dış mekan bitkileri arasında sevilen ve tercih edilen bu bitkiyi siz de evinizde görmek isterseniz birkaç tıkla ulaşabilirsiniz!

5- Petunya

Petunya
Petunya, Görsel Kaynağı: yasemin.com, Çok Yıllık Bitki Olduğu İçin Yaz Boyu Balkonunuzu Çiçekle Donatır

Çok yıllık bitkiler arasında yer alan petunyalar, uygun şartlar sağlandığında uzun seneler boyunca balkonlarınız süsler. Bütün yaz boyunca balkonlarınız ve teraslarınızı rengarenk çiçeklerle donatmak ister misiniz? O zaman petunyaları balkonunuza taşımaya başlayabilirsiniz! Farklı bir çeşit petunya olan Night Sky Petunya ile ilgili her şey Büyüleyici Güzellikte Bir Çiçek: Night Sky Petunya yazımızda!

6- Krizantem

Krizantem
Krizantem, Evinizde Yaz Havasını Yaşamaya Katkı Sağlar

Krizantem, masumiyeti ve bolluğu simgeler. Beyaz Krizantem ya da daha bilindik ismiyle Kasımpatı, dertsiz bakımıyla sevilen çiçekler arasında yer alıyor. Kasımpatı; balkonlarda, teraslarda ya da evlerinizin içinde farklı renkleriyle şıklık yaratır. Siz de krizantemlerin birçok rengine bu yaz evinizde yer verebilirsiniz. Çeşitli hikayelere konu olmuş olan Krizantem’in bakımı ve özellikleriyle ilgili ayrıntıları Kasımpatı (Krizantem) Özellikleri Bakımı ve Hikayesi yazısında sizler için derledik.

7- Ortanca

Ortanca Çiçeği Dekoratif Saksılı
Ortanca, Yazın Coşkusunu Balkonlarınızda Ortanca İle Yaşayabilirsiniz

Ortancalar kırları, bahçeleri saran güzel çiçeklerdir. Ayrıca ekildiği toprakta bulunan maddelere göre renk değiştiren çiçek toplarıyla ünlü bir bitkidir. Dünyada birçok ülkede popülerliğini koruyan ortancanın ana vatanı Japonya. Herdem yeşil olan ortanca bitkisinin 80 kadar doğal türü bulunuyor. Mis kokulu güzel ortancayı saksılara ekerek salon, balkon ve teraslarınızı rengarenk çiçeklerle donatabilirsiniz. Yazın coşkusunu evlerinizde, balkonlarınızda doya doya yaşayın!

Ayrıca ortanca bitkisinin bakımı ve yetiştirilmesiyle ilgili ayrıntılar için Ortanca Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi ve Gölgede Açan Mavi Çiçekler: Ortanca yazılarımıza göz atabilirsiniz.

8- Yıldızpatı/Aster

Aster/Yıldızpatı Çiçeği
Aster/Yıldızpatı Çiçeği, Görsel Kaynağı: HGTV, Dünyanın en Güzel Bitkilerinden Biridir

Papatyagiller familyasının bir üyesi olan, Aster ya da Yıldızpatı bitkisi olarak tanıdığınız bu çiçek, adını çiçeklerinin yıldız gibi şeklinden alıyor. Aster çiçeğinin yaşam alanı oldukça geniştir. Ayrıca doğru şartlar sağlandığında uzun yıllar size eşlik eder. Dünyanın en güzel bitkileri listesinde de yer alan; asaleti, sabrı ve sadakati simgeleyen yıldızpatı bitkisiyle bu yıl balkonlarınız rengarenk olabilir. Ayrıca Yıldızpatı ya da Aster çiçeği olarak bilinen bitkinin tüm ayrıntılarını Sonbaharın Yıldızı: Aster yazımızda okuyabilirsiniz.

9- Gardenya

Gardenya Bitkisi
Gardenya Bitkisi, Güzel Kokusu ve Rengiyle Balkonları Çok Şık Hale Getirir

Gardenya bitkisini hem bahçe çiçeği olarak hem de saksı çiçeği olarak yetiştirebilirsiniz. Bu bitki, kokusu ile evlerin en sevilen bitkilerinden biri haline gelmiştir. Gardenyanın, doğada yaklaşık 250 türü bulunur. Ayrıca beyaz çiçeği ve güzel kokusu gören herkesi kendine hayran bıraktıracak cinsten bir bitkidir. Siz de balkonlarınızı ve teraslarınızı gardenyalar ile süsleyebilirsiniz. Böylece bu yaz balkonlarda içilen kahvelerin, yenen yemeklerin keyfi bir başka olacak! En sevilen saksı bitkilerinden biri olan Gardenya bakımı ile ilgili ayrıntıları Gardenya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? yazımızda bulabilirsiniz!

10- Çuha Çiçeği

Çuha Çiçeği
Ayrıca Gösterişli Çuha Çiçeği, Görsel Kaynağı: sifalibitkiler.net,

Çuha çiçekleri güzeller güzeli görüntüsüyle baktıkça içinizi açacak çiçeklerdendir. Ayrıca çok yıllık bitkiler sınıfında yer alan rengarenk çiçekleriyle gönlünüzde taht kuracak çuha çiçekleri evlerin vazgeçilmez bitkileri arasında yer alıyor. Siz de balkonlarınızda ve teraslarınızda çuha çiçeklerine bolca yer verebilirsiniz. Hem faydalı hem güzel görüntüsüyle dekoratif olan çuha çiçeğini daha yakından tanıdıkça çok seveceğinize eminiz. Evleriniz çiçekle dolsun, mis gibi koksun!